Picture 1ayf 2

Ny sesong av Forskerrådet!

Vi har i juni-juli gitt ut ny sesong av den populære podcasten Forskerrådet. Nå kan du høre alle episoder der du hører podcast!

Etter at sesong 1 ble utgitt i desember i 2021 var ønsket stort i organisasjonen om å lage en ny sesong. Siden programleder i sesong 1 hadde gått over i alumni-rekkene, har våre medlemmer Åsmund Eikenes (tidligere førsteamanunsis ved UiO, og nå rådgiver i Halogen) og Lina Ingeborgrud (forsker ved NIFU) overtatt stafettpinnen. Episodene fortsetter der de gamle sluttet. Dermed er første episoden i sesong to, episode 6, og siste er episode 10.

Vi har fortsatt samarbeidet med Von kommunikasjon, som har produsert podkasten, og Khrono som har skrevet nyhetsartikler om hver av episodene.

Episodene i sesong 2:

Ep. 6: Blir forskning bedre på engelsk?

Har det noen verdi å publisere på flere språk? Skal vi akseptere at engelsk er best, eller er det sånn at vi på død og liv skal leite etter norske varianter av veletablerte engelske faguttrykk? Forskerrådet sjekker hva det har å si hvilket språk vi publiserer på.

Vi får gode råd fra Hilde Reinertsen, forsker ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo og Natalia Kucirkova, professor i tidlig barndom og utvikling ved Universitetet i Stavanger om hvordan språk påvirker forskningen og omvendt.

  • Les også nyhetssaken om episoden i Khrono

Ep. 7: Hvordan håndtere avslag?

Skal man bare legge seg ned og grine? Eller går det an å feire et avslag? Et enormt antall arbeidstimer legges ned i avslåtte søknader hvert år. Hvilken kostnad har det? Og forteller antall avslag noe om hvor vellykket du er som forsker?

Forskerrådet får hjelp av Helene Knævelsrud, kreftforsker på Radiumhospitalet, til å grave dypere i materien, og får også gode råd til hvordan å takle avslag fra Mari Elken, seniorforsker ved NIFU og Anne Tjønndal, førsteamanuensis på Nord Universitet.

 Ep. 8: Raskeste vei til fast forskerstilling?

Fast jobb og en god blanding av kortsiktige og langsiktige prosjekter du brenner for. Er ikke livet ved et forskningsinstitutt egentlig drømmen? Hvorfor snakker ingen om dette? Men oss i studio har vi Pierre Lison, seniorforsker ved Norsk regnesentral og Aase Kristine Lundberg, seniorforsker ved Nordlandsforskning.

Vi får også gode råd fra Mari Elken, seniorforsker ved NIFU og Ragnhild Freng Dale, seniorforsker ved Vestlandsforskning.

Ep. 9: Kan forskere ha meninger?

Hvor går grensa mellom å være forsker og aktivist? Og lar det seg egentlig kombinere? Forskerrådet snakker med Haley De Korne, førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo om hennes erfaringer fra både forsker- og aktivistlivet.

Vi får med oss gode råd på veien fra Aase Kristine Lundberg, seniorforsker ved Nordlandsforskning og Anne Tjønndal, førsteamanuensis på Nord Universitet.

Ep. 10: Finnes det et liv utenfor akademia?

Avhopperne. De som ikke klarte mer. De som falt utenfor. Forskerrådet tar den tøffe samtalen om livet etter akademia. Kanskje det slett ikke er så verst?

Med oss i studio har vi Bjarte Aarmo Lund som slutter som postdoktor i kjemi ved Universitetet i Tromsø. Vi får gode råd på veien ut, eller snarere, til å finne veien ut?

  • Les også nyhetssaken om episoden i Khrono

 

Hør også hele sesong 1 av Forskerrådet på Spotify, eller der du hører podcast.