AYR arendalsuka

AYF på Arendalsuka 2024

AYF var på plass under Arendalsuka med både Kunstig intelligens, Nobelpris og internasjonalisering på agendaen

AYF deltok på Arendalsuka fra 14-15.august. I tillegg til nestleder og sekretariatet var flere av våre medlemmer til stede.

For tredje året på rad arrangerte vi vårt eget arrangement under Arendalsuka. I år samarbeidet vi  med Universitets- og Høgskolerådet (UHR) og Store Norske Leksikon. Tema for møtet var «Kan vi ha tillit til kunnskap? En debatt om KI, kunnskap og ansvar». Det ble en spennende og tankevekkende samtale i et nært fullsatt UiA-telt med innledninger frå Erik Bolstad og Terje Brasethvik, før panel med rektor ved UiA Sunniva Whittaker, Solveig Husøy i Redaktørforeningen, stortingsrepresentant Solveig Vitanza (Ap) og vår egen Nora Elise Hesby Mathé. Møteleder var redaktør i Khrono, Tove Lie.

Vi er godt fornøyde med arrangementet og takker UHR og SNL for et godt samarbeid.

Nora Mathé (nr 4 f.v. i panel på felles arrangement med UHR og SNL). Foto: Bjørn K. Danbolt/ AYF

AYF var også tilstede på en rekke andre arrangementer. Blant annet deltok Nora Mathé i panel med blant andre nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser og forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Løkensgard Hoel om «Når kommer den neste nobelprisen til Norge» og AYF-medlem Astrid Jorde Sandsør stilte spørsmål til Løkensgård Hoel under Forskerforbundet sitt arrangement «Spør statsråden». Spørsmålet var om hvilke ambisjoner har statsråden for Norge som et attraktivt sted for internasjonale forskere, og om statsråden gjør nok for at Norge er en sentral aktør internasjonalt, når regjeringen stadig sender signaler om det motsatte.

Dette i lys av de nylig innførte språkkravene for stipendiater og postdoktorer, som AYF har vært sterkt imot blant annet i vårt høringsinnspill til HK-dir fra tidligere i år.

I tillegg deltok flere av våre medlemmer i panel eller til å holde innlegg under andre arrangementer. Det var også en nyttig arena for å knytte kontakter med en rekke andre organisasjoner, politikere og relevante aktører.

Vi ser frem til Arendalsuka neste år og ser frem til å følge opp diskusjonene fra årets Arendalsuke videre.

Noen blide AYFere i Arendal: f.v. Ingvild Reymert, Astrid Sandsør, Bjørn Kristian Danbolt, Nora Mathé, Birger Berge. Foto: AYF

Noen blide AYFere i Arendal: f.v. Ingvild Reymert, Astrid Sandsør, Bjørn Kristian Danbolt, Nora Mathé, Birger Berge. Foto: AYF
Astrid Sandsør stiller spørsmål til statsråd Oddmund L. Hoel. Foto: Nils Korsvoll/AYF
Nora Mathé (t.h.) i panel med blant annet May-Britt Moser (nr. tre t.h.) og Oddmund L. Hoel (nr. 4 t.v.). Foto: Bjørn K. Danbolt/AYF
Astrid Sandsør i panel ifbm Arendalsuka. Foto: Bjørn K. Danbolt/AYF
Torbjørg Jevnaker under Arendalsuka. Foto: CICERO – senter for klimaforskning