BKD og NOra Statsbudsjett 25 1

Statsbudsjett 2025 – en forventet skuffelse

Tallene i statsbudsjettet for 2025 er en stor skuffelse, selv om de ikke kom som noen overraskelse etter signalene fra regjeringen denne høsten.  

Bekymret for unge forskere 

Vi reagerer på at regjeringen kutter så dramatisk i en sektor som er så viktig for å møte de store samfunnsutfordringene. Vi er spesielt bekymret for situasjonen for yngre forskere, som allerede sliter med usikkerhet og midlertidighet, når institusjonene må kutte. 

“Regjeringen tar en stor risiko når de velger å kutte i fremfor å satse på denne sektoren. Norge skal inn i en stor omstilling der kunnskap står sentralt for at vi når våre mål” mener nestleder i AYF Nora E.H. Mathé 

Videre legger hun til:   

“Undersøkelser har vist at bare 1 av 3 unge forskere vil anbefale andre en forskerkarriere. Vi er derfor bekymret for at enda en periode med reduksjon og signaler om at UH-sektoren skal slankes. At sektoren må stramme inn livreima ytterligere kan gjøre rekruttering av unge til en forskerkarriere enda mer krevende”. 

Fornøyd med egen bevilgning, men avvente om Konkurransen unge forskere  

Vi er glade for at AYF fortsatt får en stabil bevilgning. Det viser at jobben vi gjør blir lagt merke til. Per nåværende tidspunkt vet vi ikke hva tildelingen for Konkurransen Unge Forskere er, men håper den blir det vi har spilt inn.  

Se Nora Mathé bli intervjuet i Khrono i Vandrehallen på Stortinget på Youtube

Bjørn K. Danbolt og Nora E.H. Mathé var innom både Kunnskapsdepartementet og Stortinget på statsbudsjettdagen

For presse:  

Nora Elise Hesby Mathé 

Nestleder i Akademiet for yngre forskere  

Tlf: 924 66 250  

 

Kilde på antall forskere: Forskerforbundet sin undersøkelse:_”Jeg elsker å være forsker men…” (2022 s.4)