MichaelHvorforDet

Hvilken ball spretter best?

Innimellom politiske debatter og formidlingsoppdrag får vi i Akademiet for yngre forskere også lov til å møte fremtidens forskere. Vi stiller gjerne opp som dommere på Nysgjerrigperkonkurranser for barn og Forsker Grand Prix for PhD-kandidater, og de siste ukene har vi deltatt som Hvorfor det?-dommere på to skoler i Oslo-området:
Elevene på Veitvet og Skøyen skole hadde jobbet med prosjektene sine i flere uker. De brukte Nysgjerrigper-metoden på å finne systematiske svar på det de lurte på, og barna hadde mange gode spørsmål. På Veitvet skole var Kjersti Lohne og tidligere AYF-medlem Arnfinn Midtbøen dommere, mens Michael Riegler var dommer på Skøyen skole.

Her er et utvalg spørsmål fra de fremtidige forskerne:

  • Hva går lengst av et stort og lite papirfly?
  • Er gutter sterkere enn jenter?
  • Hvilken del av foten er det best å bruke når man skal skru ballen?
  • Hvilken type materiale er best når man skal lage fallskjerm?
  • Hvilken ball spretter best?
  • Hvorfor snakker vi forskjellige språk?

Dommerne var enige om at det var veldig moro å se de interessante spørsmålene og de motiverte barna som jobbet med dem. Barna hadde tenkt veldig nøye på problemene sine og hvordan de skulle utføre studiene sine på en god måte for å få svar. Flere av barna hadde også valgt vanskelige og komplekse spørsmål.

Et av de imponerende prosjektene fra elevene på Skøyen skole handlet om sosiale medier. Funnene deres og hvordan prosjektet ble utført på holdt et veldig høyt nivå. Det lover svært godt for fremtidens forskere.
Ta gjerne kontakt dersom du er interessert i å få besøk av en AYF-er som Hvorfor det?-dommer i fremtiden!